Manuele Lymfedrainage

Deze cursussen zijn ook een onderdeel van de Opleiding Gentle Touch Masseur


Manuele Lymfedrainage is een massage-behandeling die bestaat uit heel zachte pompende cirkelvormige bewegingen. De behandeling geeft een enorme diepe ontspanning en activeert het lymfestelsel waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en het lichaam sneller herstelt en zijn balans terugvindt. De verschillende technieken zijn vanaf 1932 ontwikkeld door het Deense stel Dr. Emil Vodder en Dr. Esther Vodder en in 1936 in Parijs aan de wereld gepresenteerd. 

Manuele Lymfedrainage1.jpg

Het lymfestelsel voert vocht en afvalstoffen af uit het lichaam en de verschillende lymfeknopen fungeren als tussenstations en maken o.a. door het activeren van antistoffen, virussen, bacteriën en andere ongewenste gasten in ons lichaam onschadelijk. Om verschillende redenen kan in ons lichaam de natuurlijke afvoeractiviteit van het lymfestelsel minder goed functioneren, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Door een manuele lymfedrainage kunnen veel van deze klachten verholpen worden.

Manuele Lymfedrainage3.jpg

Manuele Lymfedrainage kun je onder andere toepassen bij:

Migraine, hoofdpijn, overbelasting en blessures van spieren en gewrichten, (spierpijn, tennisarm, RSI, spierkramp, spit). Bij slaapproblemen, problemen bij de (bloed)circulatie, artrose, fibromyalgie, bij vocht vasthouden (door oedeem, bij een zwangerschap, voor of na een operatie, na een ongeval). Bij huidproblemen, als ontgiftende behandeling, bij afvallen of na verslavingen, bij ADHD, bij gebrek aan beweging, uit cosmetisch oogpunt (wallen, littekens, cellulite, opgeblazen gezicht, huidversteviging), bij verstopte bijholtes, chronische verkoudheid, obstipatie, ter verbetering van de algehele weerstand, bijvoorbeeld na langdurig ziek zijn en bij CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).

Daarnaast is een manuele lymfedrainage behandeling ook nog eens een zeer ontspannende behandeling om te geven. De zachtheid en het monotone ritme maken dat je al vrij snel zelf in een meditatieve sfeer komt en zeer diep ontspannen raakt. Je werkt subtiel en zacht en voelt het water in het lichaam bewegen.

Manuele Lymfedrainage2.jpeg


Cursus Manuele Lymfedrainage 1

Tijdens de 2-daagse cursus Manuele Lymfedrainage 1 leer je van alles over het lymfestelsel en de werking daarvan. De richting waarin je behandelt, de druk die je kunt geven, het ritme en de volgorde zijn belangrijke punten die de nodige uitleg en aandacht vragen. Ook leer je wanneer een lymfedrainage geïndiceerd is en wat de contra-indicaties zijn. Het eerste gedeelte van de eerste cursusdag zal dan ook bestaan uit theorie.

Daarna is er veel aandacht voor het aanleren van de technieken en leer je hoe je een behandeling kunt uitvoeren. We beginnen met het aanleren van de behandeling van het halsgebied omdat iedere manuele lymfedrainage daar altijd mee begint. De tweede dag leren we de behandeling van de schouder, arm en hand en van het been en de voet. Tussendoor zullen we in groepjes verschillende casussen bespreken. Je hebt na deze cursus de belangrijkste tools in huis om een goede lymfedrainage behandeling te kunnen geven. Wanneer je bijvoorbeeld de hals en 1 arm of 1 been behandelt, heeft dit al een positief effect op het lymfestelsel in het hele lichaam.

Bij deze cursus hoort een mooi cursusboek met uitleg van alle theorie, duidelijke afbeeldingen en uitgebreide beschrijving en foto’s van alle technieken. Je krijgt na afloop een digitaal certificaat van deelname. 

Je hebt om deze cursus te volgen geen massage ervaring nodig. 
 

Boekje 1.jpg   Boekje 2.jpg   Boekje 3.jpg

Enkele foto's uit het cursusboek
    

Cursus Manuele Lymfedrainage 2

Tijdens de 2-daagse cursus Manuele Lymfedrainage 2 herhalen we een stukje theorie en de contra-indicaties, maar zullen we vooral veel bezig zijn met het aanleren van de behandeling van het gezicht, de borst, de buik, de rug en het bekken. Je leert in deze tweedaagse ook een hele fijne behandeling voor de borsten, maar we oefenen dit niet op elkaar, je kunt dit thuis bij jezelf doen of bij iemand met wie je je heel veilig voelt. Tussendoor zullen we in groepjes weer verschillende casussen bespreken. 
Bij deze cursus hoort ook weer een mooi cursusboek met uitleg van alle theorie, duidelijke afbeeldingen en uitgebreide beschrijving en foto’s van alle technieken. Je krijgt na afloop een digitaal certificaat van deelname. 

Je kunt je voor deze cursus alleen inschrijven wanneer je de Manuele Lymfedrainage 1 bij KIOM hebt gevolgd.
 

Boekje 4.jpg   Boekje 5.jpg   Boekje 6.jpg  

Enkele foto's uit het cursusboek


De cursussen worden gegeven door Femke Lemmens en duren van 10.00 tot 17.00 uur.

De cursussen Manuele Lymfedrainage 1 en 2 zijn geaccrediteerd door de NGS, GRO en de KTNO en erkend door VBAG, NVST,  FAGT, VIV door de CAT en door CAT Vergoedbaar, Complementaire Kwaliteitstherapeuten en door de BATC.
Per cursus SBU opbouw 62 uur, docent contacturen: 14


logo KTNO.jpg      GRO erkend.pngVIV.pngKIOM Logo FAGT   NGS  CAT.png

   KIOM Femke Nijmeijer.jpg  

 

Virusvrije ruimte bij KIOM

Met de investering in een professionele luchtreiniger, de Airfixr, kunnen onze cursisten, docenten en wijzelf opgelucht ademhalen. Ook in de herfst en in de winter wanneer de ramen niet meer de hele dag open kunnen staan. Dit apparaat gaat 24/7 de strijd aan met schadelijke micro-organismen en aerosolen die in de lucht zweven. Vier verschillende technologieën hebben de taak de lucht in onze cursusruimte zo zuiver en gezond mogelijk te houden. Allen met een eigen specialisme zodat de lucht optimaal gezuiverd wordt. Een speciaal fijnstof-filter (F7) verwijdert pollen, uitlaatgassen en grote en kleine stofdeeltjes, waarna de 2 sterke UV-C lampen alle soorten bacteriën, schimmels en virussen (ook Covid-19) uitschakelen. Titaandioxide versterkt de werking van de UV lampen en voordat de schone lucht onze ruimte weer wordt ingebracht, komt deze nog langs een ionisator die negatieve ionen mee naar buiten blaast. Deze geven de lucht de kwaliteit, zoals je de lucht bij een waterval, in het bos of aan de kust ervaart. 


Ervaringen van cursisten: 
"Mooie zachte massage met diepgaande werking. Twee fijne dagen met fijne mede-cursisten gehad. Dank je wel, Femke."  Hanny

"Heel veel geleerd. Wat een mooie massage om te mogen geven en wat een aanwinst. Veel zin in het 2de deel."  Marijke

"Het waren 2 fantastische dagen. Een fijne groep en een super mooie massage. Zeer leerzame cursus, gegeven door een top docent! Dank je wel lieve Femke en medecursisten"  Barbara

"Was een hele leerzame 2 daagse cursus, een mooie aanvulling op het massage aanbod die ik mag en kan geven. Ben voornemens om de Lymfedrainage 2 te gaan volgen."  Ingrid

"Ik heb een voor mij compleet nieuwe massage vorm geleerd, inzetbaar bij heel veel klachten. Ik ga hier zeker mee werken, en ben heel benieuwd naar de reacties en resultaten. Het was een leerzame cursus met een fijne sfeer in de groep." Claudia Diddens 

"Ik heb op 28 en 29 maart 2024 de Manuele Lymfedrainage 1 gevolgd. Wederom een verrijking!" Sylvia

 

 

Facebook

Kosten?
270 euro per persoon per cursus

Voor wie?
De cursus MLD 1 is geschikt voor iedereen. MLD 2 kun je pas volgen wanneer je MLD 1 hebt gedaan.
Je oefent op je mede-cursisten.
Wanneer je met een partner of bekende hebt ingeschreven kun je, als je dat wilt, de hele cursus samen werken.

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Wanneer?

MLD 1 op vr 29 en za 30 maart 2024 (Goede Vrijdag)
MLD 2 op za 25 en zo 26 mei 2024
MLD 1 op za 9 en zo 10 november 2024
MLD 2 op za 14 en zo 15 december 2024

Inschrijven?

Geef aan welke cursus(sen) of opleiding je wilt volgen en op welke data.

Annuleren en verzetten

Annuleren en/of verzetten

Annuleren is altijd mogelijk. Verzetten kan alleen indien er plaats is in de volgende cursus. Graag verwijzen wij voor de kosten van annuleren of verzetten naar onze Algemene Voorwaarden. Let op: dit geldt ook bij ziekte.

Niet doorgaan van de cursus

Indien door KIOM wordt besloten dat een cursus of cursusdag geen doorgang kan vinden wordt de cursus in overleg kosteloos verplaatst, of vindt 100% restitutie plaats.