Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een massage-behandeling die bestaat uit heel zachte pompende cirkelvormige bewegingen. De behandeling geeft een enorme diepe ontspanning en activeert het lymfestelsel waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en het lichaam sneller herstelt en zijn balans terugvindt. De verschillende technieken zijn vanaf 1932 ontwikkeld door het Deense stel Dr. Emil Vodder en Dr. Esther Vodder en in 1936 in Parijs aan de wereld gepresenteerd. 

Manuele Lymfedrainage1.jpg

Het lymfestelsel voert vocht en afvalstoffen af uit het lichaam en de verschillende lymfeknopen fungeren als tussenstations en maken o.a. door het activeren van antistoffen, virussen, bacteriën en andere ongewenste gasten in ons lichaam onschadelijk. Om verschillende redenen kan in ons lichaam de natuurlijke afvoeractiviteit van het lymfestelsel minder goed functioneren, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Door een manuele lymfedrainage kunnen veel van deze klachten verholpen worden.

Manuele Lymfedrainage3.jpg

Manuele Lymfedrainage kun je onder andere toepassen bij:

Migraine, hoofdpijn, overbelasting en blessures van spieren en gewrichten, (spierpijn, tennisarm, RSI, spierkramp, spit). Bij slaapproblemen, problemen bij de (bloed)circulatie, artrose, fibromyalgie, bij vocht vasthouden (door oedeem, bij een zwangerschap, voor of na een operatie, na een ongeval). Bij huidproblemen, als ontgiftende behandeling, bij afvallen of na verslavingen, bij ADHD, bij gebrek aan beweging, uit cosmetisch oogpunt (wallen, littekens, cellulite, opgeblazen gezicht, huidversteviging), bij verstopte bijholtes, chronische verkoudheid, obstipatie, ter verbetering van de algehele weerstand, bijvoorbeeld na langdurig ziek zijn en bij CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).

Daarnaast is een manuele lymfedrainage behandeling ook nog eens een zeer ontspannende behandeling om te geven. De zachtheid en het monotone ritme maken dat je al vrij snel zelf in een meditatieve sfeer komt en zeer diep ontspannen raakt. Je werkt subtiel en zacht en voelt het water in het lichaam bewegen.

Manuele Lymfedrainage2.jpeg


Cursus Manuele Lymfedrainage 1

Tijdens de 2-daagse cursus Manuele Lymfedrainage 1 leer je van alles over het lymfestelsel en de werking daarvan. De richting waarin je behandelt, de druk die je kunt geven, het ritme en de volgorde zijn belangrijke punten die de nodige uitleg en aandacht vragen. Ook leer je wanneer een lymfedrainage geïndiceerd is en wat de contra-indicaties zijn. Het eerste gedeelte van de eerste cursusdag zal dan ook bestaan uit theorie.

Daarna is er veel aandacht voor het aanleren van de technieken en leer je hoe je een behandeling kunt uitvoeren. We beginnen met het aanleren van de behandeling van het halsgebied omdat iedere manuele lymfedrainage daar altijd mee begint. De tweede dag leren we de behandeling van de schouder, arm en hand en van het been en de voet. Tussendoor zullen we in groepjes verschillende casussen bespreken. Je hebt na deze cursus de belangrijkste tools in huis om een goede lymfedrainage behandeling te kunnen geven. Wanneer je bijvoorbeeld de hals en 1 arm of 1 been behandelt, heeft dit al een positief effect op het lymfestelsel in het hele lichaam.

Bij deze cursus hoort een mooi cursusboek met uitleg van alle theorie, duidelijke afbeeldingen en uitgebreide beschrijving en foto’s van alle technieken. Je krijgt na afloop een certificaat. 

Je hebt om deze cursus te volgen geen massage ervaring nodig. (kosten 230 euro)
 

Boekje 1.jpg   Boekje 2.jpg   Boekje 3.jpg

Enkele foto's uit het cursusboek
    

Cursus Manuele Lymfedrainage 2

Tijdens de 2-daagse cursus Manuele Lymfedrainage 2 herhalen we een stukje theorie en de contra-indicaties, maar zullen we vooral veel bezig zijn met het aanleren van de behandeling van het gezicht, de borst, de buik, de rug en het bekken. Je leert in deze tweedaagse ook een hele fijne behandeling voor de borsten, maar we oefenen dit niet op elkaar, je kunt dit thuis bij jezelf doen of bij iemand met wie je je heel veilig voelt. Tussendoor zullen we in groepjes weer verschillende casussen bespreken. 
Bij deze cursus hoort ook weer een mooi cursusboek met uitleg van alle theorie, duidelijke afbeeldingen en uitgebreide beschrijving en foto’s van alle technieken. Je krijgt na afloop een certificaat. 

Je kunt je voor deze cursus alleen inschrijven wanneer je de Manuele Lymfedrainage 1 bij KIOM hebt gevolgd. (kosten 230 euro)
 

Boekje 4.jpg   Boekje 5.jpg   Boekje 6.jpg  

Enkele foto's uit het cursusboek

Examen en diploma

Wanneer je de lesstof veel hebt geoefend en goed eigen hebt gemaakt, kun minimaal 3 maanden na afloop van de tweede cursus een afspraak maken om examen te doen.

Je levert een week voor je examen datum per e-mail 10 behandelverslagen in en bij een voldoende beoordeling van de verslagen en een voldoende resultaat van het examen Manuele Lymfedrainage ontvang je het diploma KIOM Manuele Lymfedrainage. (kosten nakijken verslagen en examen 95 euro).


De cursus wordt gegeven door Femke Lemmens of door Natascha van Kessel en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

De cursus Manuele Lymfedrainage 1 is HBO geaccrediteerd door de KTNO onder nummer K12212, door de GRO, en erkend door door FAGT, door NGS, door de CAT en door CAT Vergoedbaar, Complementaire Kwaliteitstherapeutendoor en door VIV.
SBU opbouw 62 uur, docent contacturen: 14
De cursus Manuele Lymfedrainage 2 is HBO geaccrediteerd door de KTNO onder nummer K12243, door de GRO, en erkend door door FAGT, door NGS, door de CAT en door CAT Vergoedbaar, Complementaire Kwaliteitstherapeutendoor en door VIV.
SBU opbouw 62 uur, docent contacturen: 14

De cursus Manuele Lymfedrainage 1 en 2 met afstudeertraject is HBO geaccrediteerd door de KTNO onder nummer K12244​, door de GRO, en erkend door door FAGT, door NGS, door de CAT en door CAT Vergoedbaar, Complementaire Kwaliteitstherapeuten

logo KTNO.jpg      GRO erkend.pngVIV.pngKIOM Logo FAGT   NGS  CAT.png

KIOM Femke Nijmeijer.jpg   Natascha.jpg

 

Virusvrije ruimte bij KIOM

Met de investering in een professionele luchtreiniger, de Airfixr, kunnen onze cursisten, docenten en wijzelf opgelucht ademhalen. Ook in de herfst en in de winter wanneer de ramen niet meer de hele dag open kunnen staan. Dit apparaat gaat 24/7 de strijd aan met schadelijke micro-organismen en aerosolen die in de lucht zweven. Vier verschillende technologieën hebben de taak de lucht in onze cursusruimte zo zuiver en gezond mogelijk te houden. Allen met een eigen specialisme zodat de lucht optimaal gezuiverd wordt. Een speciaal fijnstof-filter (F7) verwijdert pollen, uitlaatgassen en grote en kleine stofdeeltjes, waarna de 2 sterke UV-C lampen alle soorten bacteriën, schimmels en virussen (ook Covid-19) uitschakelen. Titaandioxide versterkt de werking van de UV lampen en voordat de schone lucht onze ruimte weer wordt ingebracht, komt deze nog langs een ionisator die negatieve ionen mee naar buiten blaast. Deze geven de lucht de kwaliteit, zoals je de lucht bij een waterval, in het bos of aan de kust ervaart. 

 

Facebook

Kosten?
230 euro per persoon per cursus

Voor wie?
De cursus MLD 1 is geschikt voor iedereen.
Je oefent op je mede-cursisten.
Wanneer je met een partner of bekende hebt ingeschreven kun je, als je dat wilt, de hele cursus samen werken.

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Wanneer?

MLD 1 op di 4 en wo 5 oktober 2022
MLD 1 op do 3 en vr 4 november 2022
MLD 2 op do 24 en vr 25 november 2022
MLD 1 op do 9 en vr 10 februari 2023
MLD 2 op do 9 en vr 10 maart 2023
MLD 1 op do 25 en vr 26 mei 2023
MLD 2 op do 6 en vr 7 juli 2023

Inschrijven?

Geef aan welke cursus(sen) je wilt volgen en op welke data.

Annuleren en verzetten

Annuleren

Annuleren is altijd mogelijk. Graag verwijzen wij naar onze Algemene Voorwaarden.

Verzetten

Door privéomstandigheden of door ziekte kan een cursus of cursusdag in overleg worden verzet. Tot 4 weken voor de cursus of cursusdag is dit kosteloos. Daarna worden 25 euro administratiekosten per cursusdag in rekening gebracht. 

Niet doorgaan van de cursus

Indien door KIOM wordt besloten dat een cursus of cursusdag geen doorgang kan vinden wordt de cursus in overleg kosteloos verplaatst of vindt 100% restitutie plaats.