Shiatsu Verdiepingstraject Psoas en Nervus Vagus

Deze cursus is een bijscholing / verdiepingstraject voor shiatsutherapeuten

Het traject is geaccrediteerd door de GRO en KTNO  (108 SBU - 4 ECTS) en erkend door de CAT, CAT-Vergoedbaar, Complementaire Kwaliteitstherapeuten, de VIV, de FAGT, de VBAG en de NVST
 

logo KTNO.jpg       logo nvst.png


Shiatsu is een reeds duizenden jaren oude massagevorm.
De achtergrond van Shiatsu ligt in de Klassieke Chinese Geneeswijze.
Het wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

De laatste jaren is gebleken dat stress steeds meer de onderliggende onderliggende factor is bij veel problemen. Stress uit zich in veel aspecten zoals: angst, allergieën, burn-out, overgevoeligheid, trauma, ADD, dissociatie, ziekte van Crohn, migraine en vul zelf maar aan. Dit was de afgelopen jaren ook steeds meer zichtbaar in de afstudeeropdrachten van de shiatsu opleiding.
 

Mede daarom hebben we ervoor gekozen om de factor stress eens helemaal uit te gaan diepen. 

Vooral door de Nervus Vagus en de Psoas in het programma te betrekken en deze verder uit te werken. Hoe werken ze en welke betekenis ze hebben voor het ont-stressen van jouzelf en jouw cliënten? Dat zijn vragen waar we mee aan de gang gaan.
We gaan dat doen met oefeningen, zodat je zelf kan voelen wat het doet en hoe het werkt. Je kunt deze oefeningen ook aan jouw cliënten meegeven na afloop van een behandeling, voor diepere integratie. Natuurlijk gaan we fijne behandelingen aanleren waarin Shiatsu zeker een centrale rol speelt, maar waar je bijvoorbeeld ook leert met triggerpoints te werken en met pijnstillende- en kalmeringspunten. En daarnaast gaan we aan de gang met de vloeiende beweging van pulsing, om het water in beweging te brengen. 

 

Het Water-element zal centraal staan in deze 9 lessen. Dat Water centraal staat, is logisch als je het volgende weet: Het centraal zenuwstelsel wordt beheerd door het element Water. De Nervus Vagus valt daar ook onder. Veel wat deze zenuwbaan (die wel de zwervende zenuw wordt genoemd), uit balans brengt gebeurt vanuit angst (nieren). Angst om je grenzen aan te geven en je verdriet te durven laten zien. Dissociëren, niet echt op aarde durven landen, niet de ruimte voor jezelf durven innemen, niet liefdevol naar jezelf durven zijn uit schuldgevoel, onmacht of welke emotie dan ook. Angst regeert dan hoe je leeft en niet de liefde.

 

De Psoas wordt wel de spier van de ziel genoemd. Deze loopt in de rug vanuit de lendenwervels (mingmen en dus ook het niergebied) en gaat dan dwars door het lichaam, achter de buikorganen langs naar voren naar de binnenkant van het dijbeen. De Psoas heeft invloed op de onderrug, buik, het hele bekken en dus ook de geslachtsorganen en de bekkenbodem en natuurlijk op het Hara-gebied. 

 

In deze enorm sterke spier worden emoties vastgelegd, waardoor de Psoas zelf op den duur vaster en droger wordt. Het lichaam kan dan niet meer in een ontspannen houding staan, zitten of bewegen (de gewrichten en botten vallen ook onder het Water element). Alles weer soepel kunnen laten verlopen heeft van hieruit ook weer te maken met een soepele en juicy psoas (in plaats van een droge verdorde vastzittende Psoas).
 

Via diagnose zullen we ontdekken wat nodig is om vanuit deze 2 belangrijke aspecten, jouw eigen balans te vinden. 

Het zal duidelijk worden hoe ze op elkaar in werken en hoe je op die manier een nog groter impact hebt op mensen, om hen op een zachte manier weer terug naar zichzelf te leiden, of nog beter, naar zichzelf te leren komen. Het zal steeds draaien om hele diepe ontspanning, zachtheid en veiligheid. 

 

Heb je zin om deze 9 lessen mee te komen laat het ons dan even weten. 
 

De eerste 3 lessen zullen worden besteed aan het leren kennen en werken met de Nervus Vagus.

De 4e t/m 6e les gaan we aan de gang met de Psoas, en ook al met een stuk integratie.
Daarna gaan we vooral op een rustige manier kijken hoe om te gaan met stress gerelateerde problemen. Waar kijk je naar en hoe kan je deze aanpakken.

Data:

29 augustus 2023

5 en 19 september 2023

3, 24 en 31 oktober 2023

14 en 28 november 2023

12 december 2023
 

Locatie: KIOM (Ukkelstraat 2 unit i, Eindhoven met gratis grote parkeerplaats voor de deur).
 

Shiatsu.jpg

 

Shiatsu wordt normaliter op een matje of een futon op de grond uitgevoerd.
Wij leren je ook hoe je de technieken kunt uitvoeren wanneer je gebruik maakt van een massagetafel.
De technieken die je leert zijn nieuwe technieken en komen niet voor in onze andere cursussen.

Iedereen krijgt een digitaal certificaat van deelname.

Ervaringen van cursisten:

"Zeer interessant en prima aanvullend als bijscholing." 

Deze cursus wordt gegeven door Wim Hermans en duurt elke avond van 19.30 tot 22.30 uur.


logo KTNO.jpg     logo nvst.png   

Wim Hermans.jpg

 

Virusvrije ruimte bij KIOM

Met de investering in een professionele luchtreiniger, de Airfixr, kunnen onze cursisten, docenten en wijzelf opgelucht ademhalen. Ook in de herfst en in de winter wanneer de ramen niet meer de hele dag open kunnen staan. Dit apparaat gaat 24/7 de strijd aan met schadelijke micro-organismen en aerosolen die in de lucht zweven. Vier verschillende technologieën hebben de taak de lucht in onze cursusruimte zo zuiver en gezond mogelijk te houden. Allen met een eigen specialisme zodat de lucht optimaal gezuiverd wordt. Een speciaal fijnstof-filter (F7) verwijdert pollen, uitlaatgassen en grote en kleine stofdeeltjes, waarna de 2 sterke UV-C lampen alle soorten bacteriën, schimmels en virussen (ook Covid-19) uitschakelen. Titaandioxide versterkt de werking van de UV lampen en voordat de schone lucht onze ruimte weer wordt ingebracht, komt deze nog langs een ionisator die negatieve ionen mee naar buiten blaast. Deze geven de lucht de kwaliteit, zoals je de lucht bij een waterval, in het bos of aan de kust ervaart. 

 

 

Facebook

Kosten?
684 euro per persoon. Betaling in termijnen is mogelijk.

Voor wie?
Deze cursus is alleen geschikt voor Shiatsu therapeuten
Je oefent op je mede-cursisten.

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Wanneer?

start 29 aug 2023

Inschrijven?

Geef aan welke cursus(sen) of opleiding je wilt volgen en op welke data.

Annuleren en verzetten

Annuleren en/of verzetten

Annuleren is altijd mogelijk. Verzetten kan alleen indien er plaats is in de volgende cursus. Graag verwijzen wij voor de kosten van annuleren of verzetten naar onze Algemene Voorwaarden. Let op: dit geldt ook bij ziekte.

Niet doorgaan van de cursus

Indien door KIOM wordt besloten dat een cursus of cursusdag geen doorgang kan vinden wordt de cursus in overleg kosteloos verplaatst, of vindt 100% restitutie plaats.