Alles over het STAP-budget
Wat is het STAP-budget?
STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie
Werkenden (in loondienst en ZZP-ers) en werkzoekenden kunnen jaarlijks een subsidie krijgen van maximaal 1000 euro voor een training, cursus of opleiding gericht op om- bij- of nascholing.
Wie komt in aanmerking voor het STAP-budget?
- Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.)
- Je start jouw cursus of opleiding minimaal 4 weken na je aanvraag en binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd.
- Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget ontvangen.
- Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.
Alle opleidingen van KIOM in aanmerking voor het STAP-budget.
Kies je een opleiding tot 1000 euro, dan wordt het totale bedrag vergoed en is deze opleiding voor jou dus gratis.
Gratis bij-, om- of nascholen!
Het lijkt te mooi om waar te zijn...
Laten we het kort nog even uitleggen hoe het werkt. Het zijn een paar stappen die je doorloopt:
Stap 1: Je schrijft je bij ons in voor één van de Opleidingen met STAP-budget
Stap 2: Je ontvangt van ons het STAP-aanmeldingsbewijs via de mail in een PDF bestand
Stap 3: Je vraagt op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur je STAP-budget aan bij het UWV
Stap 4: Het STAP-budget wordt uitbetaald aan KIOM
Stap 5: Je begint met je opleiding en rond deze binnen een jaar af!
En waar het bij stap 1 en 2 alleen een kwestie is van kiezen en inschrijven is het bij stap 3 even goed zorgen dat je er op tijd bij bent. Het STAP-budget komt namelijk in delen en om de 2 maanden vrij en het is beperkt. Dit jaar is er ongeveer 35 miljoen per keer beschikbaar.
Dat is heel veel geld, maar binnen 2 uur is het meestal al op.
Bij je aanvraag moet je een aantal gegevens invullen én het PDF wat je van ons hebt gekregen uploaden.
Belangrijk dus dat je je van tevoren bij ons inschrijft, zodat je op maandag 3 juli 2023 om 10 uur klaar zit bij je laptop met je STAP-aanmeldbewijs (van ons) en je DigiD app om in te loggen bij de hand.
Dat gaan waarschijnlijk meer mensen doen, dus je zult op tijd moeten zijn en geduld moeten hebben, maar als het lukt heb je dus een gratis hele opleiding te pakken. Best een goede tijds-investering toch, om daar even een ochtend voor te gaan zitten!
We hebben gehoord dat de één binnen 5 minuten alles geregeld had, terwijl een ander 2,5 uur in de wachtrij heeft gezeten. Geduld is ook hier een schone zaak.
Stap 4: We horen van de overheid of je aanvraag is goedgekeurd en krijgen je opleiding dan ook uitbetaald.
Stap 5: Je start de opleiding een maand na de aanvraag en rond deze vanaf dat moment, binnen een jaar af. Je kunt je voorkeursdata bij inschrijving al doorgeven
LET OP! Je moet de opleiding wel afmaken en daarvoor minimaal 80% van de lessen volgen. Doe je dat niet dan moet je dat zelf met het UWV regelen en eventueel het subsidie bedrag zelf terugbetalen aan de overheid.
Wij geven bij het UWV door wanneer de opleiding is afgerond en het diploma is behaald, daarna is het subsidiebedrag pas definitief.
Helemaal niets betalen voor een opleiding bij KIOM, kan dat echt?
Wanneer je masseur wilt worden, of je vak als masseur of therapeut wilt uitbreiden kun je daarvoor het STAP-budget aanvragen.
Daarvoor bieden we volgende opleidingen aan, die allemaal staan ingeschreven in het scholingsregister van DUO.
Ze zijn onder de 1000 euro en geaccrediteerd door de KTNO en door de GRO:
Basis Masseur
Holistisch Masseur
Allround Masseur
Zen Masseur
De weg naar binnen (tao)
Shiatsu Masseur
Lomi Lomi Wellness Masseur
Master Stoelmasseur
Gentle Touch Masseur
Relax Masseur
Klik hier voor alle info over de Opleidingen
Nog even een paar dingen die nog belangrijk zijn om te weten op een rij:
Wanneer je je voor 3 juli 2023 inschrijft is dat altijd voor een opleiding die start vanaf 31 juli 2023.
De opleiding moet binnen een jaar zijn afgerond.
Voor 31 juli starten kan dus niet, want als je je aanvraag indient op 3 juli, duurt het altijd even tot je hoort of het is goedgekeurd en administratief alles is verwerkt.
Als het wordt goedgekeurd krijgen wij ook een melding en kunnen wij de betaling van jouw opleiding met de overheid gaan regelen. Jij krijgt ook een melding en je kunt dan alle data inboeken en starten vanaf 31 juli 2023.
Wanneer je aanvraag niet wordt goedgekeurd dan geef je ons een berichtje en dan annuleren wij kosteloos je inschrijving. Je zit er dus niet aan vast.
We boeken de diverse cursussen/onderdelen van de meeste opleidingen 4 x per jaar in en er zijn genoeg praktijkdagdelen om af te ronden.
Voor de online cursussen die bij alle pakketten zitten, krijg je zodra de goedkeuring binnen is en de opleiding mag starten op 31 juli 2023 toegang.
We kunnen/mogen binnen de opleidingen niet ruilen met cursussen, dat zou frauderen zijn. Dus je doet de opleiding die je boekt en we mogen dus niet een cursus omruilen voor een andere cursus. Dat kan dus betekenen dat in de opleiding die je wilt doen een cursus zit die je al eens hebt gedaan. Het hoort nu even bij het proces van omschakelen. De ervaring leert dat herhalen heel erg leerzaam is.
We kunnen opleidingen ook niet aanpassen of door jullie zelf laten samenstellen aangezien ze allemaal een speciaal nummer hebben en iedere twee maanden helemaal opnieuw moeten worden ingevoerd in het scholingsregister van DUO.
Je kunt alleen kiezen voor een van de opleidingen en niet een losse cursus via STAP doen.
Nou, heel veel informatie, maar mooie kansen voor jullie op een gratis bij- of omscholing.
https://kiom.nl/ons-aanbod/nieuwe-opleidingen
Rob en Femke
