Alles over het STAP-budget

 

Stap-budget 300 nieuw.jpg

Het is feest bij KIOM...

Sommigen van jullie hebben er misschien al wel van gehoord en sommigen nog helemaal niet, maar er is sinds kort een nieuwe regeling vanuit de overheid genaamd STAP-budget. In 2022 is er voor deze subsidieregeling 160 miljoen euro beschikbaar dat over 5 tijdvakken wordt verdeeld (maart, mei, juli, sept en nov).

Met deze regeling kan iedereen in Nederland (werkenden en werkzoekenden) aanspraak maken op maximaal 1000 euro subsidie om zichzelf te ontwikkelen en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. 

Om hier als KIOM aan mee te doen moesten we een heel aantal stappen doorlopen. Onder andere lid worden van de NRTO en het keurmerk aanvragen voor kwaliteitseisen. We zijn daarvoor in maart getoetst door een externe gecertificeerde instelling die kijkt naar transparantie, meting klant tevredenheid, deskundigheid van docenten, helderheid over leer uitkomsten, aansluiting op de arbeidsmarkt en nakomen van gemaakte afspraken.

En Yessss… we zijn met vlag en wimpel geslaagd en dragen nu dus het NRTO keurmerk.

Een grote erkenning en voor ons iets om heel trots op te zijn. 

Voor jullie ook fijn want het keurmerk betekent ook dat wij onze opleidingen nu in het scholingsregister van DUO mogen invoeren en via STAP aan jullie mogen aanbieden.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie
Werkenden (in loondienst en ZZP-ers) en werkzoekenden kunnen jaarlijks een subsidie krijgen van maximaal 1000 euro voor een training, cursus of opleiding gericht op om- bij- of nascholing. Dus niet voor een hobby.

Wie komt in aanmerking voor het STAP-budget?

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.)
  • Je start jouw cursus of opleiding minimaal 4 weken na je aanvraag en binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd.
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget ontvangen.
  • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.


In principe komen de meeste cursussen en opleidingen van KIOM in aanmerking voor het STAP-budget.

Maar, je kunt per keer maar 1 cursus of opleiding aanvragen. Op dit moment geldt het STAP-budget alleen voor onze Opleidingen.
Kies je een opleiding tot 1000 euro, dan wordt het totale bedrag vergoed en is deze opleiding voor jou dus gratis.
Voor onze reeds bestaande opleiding Shiatsu Therapeut krijg je 1000 euro vergoed  en betaal je nog een gedeelte zelf.


Gratis bij-, om- of nascholen!

Het lijkt te mooi om waar te zijn...
Laten we het kort nog even uitleggen hoe het werkt. Het zijn een paar stappen die je doorloopt:

Stap 1: Je schrijft je bij ons in voor één van de Opleidingen met STAP-budget

Stap 2: Je ontvangt van ons het STAP-aanmeldingsbewijs via de mail in een PDF bestand

Stap 3: Je vraagt op dinsdag 1 november om 10.00 uur je STAP-budget aan bij het UWV

Stap 4: Het stapbudget wordt uitbetaald aan KIOM

Stap 5: Je begint met je opleiding en rond deze binnen een jaar af! 

En waar het bij stap 1 en 2 alleen een kwestie is van kiezen en inschrijven is het bij stap 3 even goed zorgen dat je er op tijd bij bent. Het STAP-budget komt namelijk in delen en om de 2 maanden vrij en het is beperkt. Dit jaar is er ongeveer 32 miljoen per keer beschikbaar.
Dat is heel veel geld, maar in mei was het binnen 2 dagen al op en in juli en september binnen 2,5 uur, dat zou nu het steeds meer bekendheid krijgt ook best sneller kunnen zijn.

Bij je aanvraag moet je een aantal gegevens invullen én het PDF wat je van ons hebt gekregen uploaden.

Belangrijk dus dat je je van tevoren bij ons inschrijft, zodat je op dinsdag 1 november om 10 uur klaar zit bij je laptop met je STAP-aanmeldbewijs (van ons) en je DigiD app om in te loggen bij de hand.
Dat gaan waarschijnlijk meer mensen doen, dus je zult snel moeten zijn en geduld moeten hebben, maar als het lukt heb je dus een gratis hele opleiding te pakken. Best een goede tijds-investering toch, om daar even een ochtend  voor te gaan zitten!
We hebben gehoord dat de één binnen 5 minuten alles geregeld had, terwijl een ander 2,5 uur in de wachtrij heeft gezeten. Geduld is ook hier een schone zaak.

stap 4: We horen van de overheid of je aanvraag is goedgekeurd en krijgen je opleiding dan ook uitbetaald. 

stap 5: Je start met je opleiding vanaf een maand na aanvraag en draagt zelf zorg deze binnen een jaar af te ronden. Alle onderdelen van je opleiding worden 4 x per jaar aangeboden en wanneer je je na goedkeuring gelijk even inschrijft voor de diverse onderdelen is er plaats en tijd genoeg om je opleiding heel ruim op tijd af te kunnen ronden.

LET OP! Je moet de opleiding ook afmaken en minimaal 80% van de lessen volgen. Doe je dat niet dan moet je het subsidie bedrag zelf terugbetalen aan de overheid. KIOM moet jouw diploma doorsturen naar het UWV als bewijs dat je de opleiding hebt afgerond..
 

Helemaal niets betalen voor een opleiding, kan dat echt?

Nieuwe Opleidingen 300.jpg

We hebben heel wat lopen puzzelen, zodat het nascholen of omscholen voor jou ook echt helemaal gratis wordt.
Daarvoor hebben we 9 nieuwe opleidingen ontwikkeld die staan ingeschreven in het scholingsregister.
Ze zijn allemaal onder de 1000 euro en allemaal geaccrediteerd door de KTNO en door de GRO:

Basis Masseur  
Holistisch Masseur
Allround Masseur
Zen Masseur
Lomi Lomi Wellness Masseur
Master Stoelmasseur

Gentle Touch Masseur
Relax Masseur (= volledig online)
De Weg naar Binnen (TAO)

Klik hier voor alle info over de Opleidingen

Nog even een paar dingen die belangrijk zijn om te weten op een rij:

Wanneer je je voor 1 november inschrijft is dat altijd voor een opleiding die start vanaf 30 november 2022.
De opleiding moet binnen een jaar zijn afgerond.

Voor 30 november starten kan niet want als je je aanvraag indient op 1 november, duurt het altijd even tot je hoort of het is goedgekeurd en administratief alles is verwerkt.
Als het wordt goedgekeurd krijgen wij ook een melding en kunnen wij de betaling van jouw opleiding met de overheid gaan regelen. Jij krijgt ook een melding en je kunt dan alle data inboeken en starten vanaf 30 november.

Als je aanvraag niet wordt goedgekeurd dan geef je ons een berichtje en dan annuleren wij kosteloos je inschrijving, je zit er dus niet aan vast.

We boeken de diverse cursussen/onderdelen van een opleiding minimaal 4 x per jaar in en er zijn genoeg praktijkdagdelen om af te ronden.

Voor de online cursussen die bij alle pakketten zitten, krijg je zodra de goedkeuring binnen is en de opleiding mag starten op 30 november toegang. 

We kunnen/mogen binnen de opleidingen niet ruilen met cursussen, dat zou frauderen zijn. Dus je doet de opleiding die je boekt en we mogen dus niet een cursus omruilen voor een andere cursus. Dat kan dus betekenen dat in de opleiding die je wilt doen een cursus zit die je al eens hebt gedaan. Het hoort nu even bij het proces van omschakelen. De ervaring leert dat herhalen heel erg leerzaam is.

We kunnen opleidingen ook niet aanpassen of door jullie zelf laten samenstellen aangezien ze allemaal een speciaal nummer hebben en iedere twee maanden helemaal opnieuw moeten worden ingevoerd in het scholingsregister van DUO.

Je kunt alleen kiezen voor een van de 9 nieuwe STAP opleidingen en niet een losse cursus via STAP doen. Met het invoeren van alle losse cursussen van KIOM zouden we iedere keer vele dagen bezig zijn en het is voor jullie niet interessant om 135 euro vergoed te krijgen i.p.v. bijna 1000. Je mag ook maar 1 keer per jaar iets aanvragen en dus geen twee of drie losse cursussen stapelen. 

 

Nou, heel veel informatie, maar mooie kansen voor jullie op een gratis opleiding.

https://kiom.nl/ons-aanbod/nieuwe-opleidingen

Rob en Femke

 

 

 

 

Facebook