Vakopleiding Shiatsu Therapeut

Shiatsu is een reeds duizenden jaren oude massage- en therapievorm.
De achtergrond van Shiatsu ligt in de Oosterse Geneeswijze.
Het wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

Jaar 1: Basisjaar.
Tijdens het eerste jaar leer je alle in en outs van de meridianen en de belangrijkste punten op die meridianen.
Je leert de achtergronden en de filosofie van de Oosterse Geneeswijze en je maakt kennis met de 5 elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.
En je leert over Yin en Yang en over de invloed die blokkades in meridianen kunnen hebben in en om het menselijk lichaam. Daarnaast leer je hoe je vanuit een goede houding met je duimen, je vingers en met je volle hand meridianen en de daarop liggende punten kunt voelen en behandelen. De tussentijdse toetsen maken het leren van de theorie in kleine hoeveelheden overzichtelijk. Door te oefenen op onze oefenavonden, met medecursisten en modellen, krijg je steeds meer zekerheid en vertrouwen in jezelf. Aan het einde van het jaar kun je behandelingen geven op alle verschillende meridianen.
Lees meer over dit Basisjaar.


Shiatsu.jpg
 

Jaar 2: Verdiepingsjaar.
In het tweede leerjaar gaan we dieper in op de materie en wordt er gestart met het afnemen van een anamnese, het stellen van een diagnose en het maken van een behandelplan. We leren je drie verschillende diagnosemanieren; de polsdiagnose, de gezichtsdiagnose en de haradiagnose. Je leert daarnaast over de Shen en Ko-cyclus en wat transformatiepunten en diagnosepunten zijn. Ook leer je behandelen op de Yu- en de Mu punten. 
Tijdens de lessen en op de oefenavonden wordt er veel praktisch geoefend, zodat je aan het einde van het tweede jaar ontspannen en met gevoel een anamnese kunt afnemen, een diagnose kunt stellen en een behandeling kunt geven.
Lees meer over dit Verdiepingsjaar.
KIOM Shen Shiatsu.jpg
Jaar 3: Specialisatiejaar.
In het derde jaar vindt er een verdere verdieping plaats in het stellen van de diagnose. In dit jaar werken we veel met modellen in de les. De Jin Shin Do punten en de wondermeridianen staan centraal dit jaar. Je leert nog meer over Shiatsu en de chakra’s en je krijgt les over hoe je een eigen praktijk opzet. Je gaat je tevens verdiepen in verschillende ziektebeelden. Eén van de opdrachten tijdens dit jaar is een uitgebreid eigen onderzoek doen over een ziekte naar keuze. Je maakt hier vervolgens een verslag van. Je hebt dan geleerd hoe je specifiek onderzoek kunt doen naar een ziekte, hoe je dit documenteert en hoe je een behandelplan kunt maken.  Wanneer je klaar bent met je derde jaar ben je dus al gespecialiseerd in een bepaalde richting, wat het opzetten van een eigen shiatsu praktijk een stuk makkelijker maakt.
Lees meer over dit Specialisatiejaar.

KIOM Yin Yang.jpg

De VakOpleidingShiatsu Therapeut is een zeer praktijkgerichte opleiding. Je zult merken dat er in de lessen heel veel wordt uitgewisseld en op modellen wordt geoefend, veel praktisch bezig zijn dus en veel aandacht voor het leren voelen. Kennis van theorie is bij Shiatsu echter onontbeerlijk en wordt zoveel mogelijk in kleine delen aangeboden en getoetst.
Naast het aanleren van alle lesstof, is het mooie van deze opleiding dat je jezelf steeds beter leert kennen en dat je steeds beter in balans komt. En hoe meer jezelf in balans bent, hoe beter je ook een ander kunt helpen. En dat in balans komen, en het aanleren van een holistische denkwijze, is de basis van de Oosterse Geneeswijze. Er is meer evenwicht en je wordt een betere therapeut.

Om in aanmerking te komen voor het diploma Shiatsu Therapeut is een diploma Medische Basiskennis noodzakelijk.

De accreditatie voor deze VakOpleiding is in aanvraag. Aangezien er echter van alles aan het veranderen is binnen de zorg, kunnen we niet garanderen dat je klanten daadwerkelijk hun kosten vergoed krijgen via hun aanvullende zorgverzekering.

Onze hoofddocent Wim Hermans heeft zijn opleidingen in het binnen- en buitenland gevolgd en geeft al ruim 30 jaar les in Shiatsu. Zijn enorme kennis en zijn fijne heldere manier van doceren is voor veel cursisten net dat wat ze nodig hebben om zichzelf te verrijken en de kunst van Shiatsu onder de knie te krijgen. Wim wordt ondersteund in zijn lessen door Carmen Smits, Femke Lemmens en Frank van der Pal. Alle docenten zijn afgestudeerde Shiatsu therapeuten en zullen tijdens de verschillende leerjaren specifieke onderdelen voor hun rekening nemen.

Shiatsu wordt normaliter op een mat of een futon op de grond uitgevoerd maar Wim leert je, wanneer je niet op de grond kunt werken, ook hoe je de technieken kunt uitvoeren op een massagetafel.

Het eerste jaar van de VakOpleiding tot Shiatsu Therapeut bestaat uit 24 dinsdagavonden van 19.30 tot 22.30 uur.

Data:
15 en 29 januari 2019
5, 19 en 26 februari 2019
19 en 26 maart 2019
9 en 16 april 2019
7 en 21 mei 2019
4, 11 en 25 juni 2019
27 augustus 2019
10 en 17 september 2019
1, 8 en 29 oktober 2019
5 en 19 november 2019
3 en 17 december 2019

De data van jaar 2 en jaar 3 worden tijdens de lessen van jaar 1 bekend gemaakt.

Het al hebben gevolgd of nog volgen van de Basiscursus Shiatsu geeft je veel voordeel bij de start van de opleiding, maar is niet verplicht.
Deze Vakopleiding kan (deels) aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst als studiekosten of scholingsuitgave.
Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.
Voor het UWV zijn wij in sommige gevallen een partij die een passend scholingstraject/reïntegratietraject kan bieden voor een individuele werkzoekende. Het UWV betaalt in dat geval de gehele Vakopleiding.
(De combinatie van de VakOpleidingen KIOM Masseur, KIOM StoelMasseur en Shiatsu Therapeut kan een goede basis zijn voor een nieuwe wending in jouw leven.) Neem contact op met het UWV voor meer informatie.

Deze opleiding wordt gegeven door Hoofddocent Wim Hermans en duurt elke avond van 19.30 tot 22.30 uur.

Wim Hermans.jpg

Facebook

Kosten?
1275 euro per persoon

Voor wie?
Voor iedereen die de kunst van Shiatsu wil leren.

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Wanneer?

zie data in de tekst

Inschrijven?

Geef aan welke cursus(sen) je wilt volgen en op welke data.

Annuleren en verzetten

Annuleren

Wanneer een cursus, cursusdag of opleiding door de cursist wordt geannuleerd, worden tot 2 weken vóór aanvang van de cursus 50 euro annuleringskosten berekend. Bij annulering in de laatste 2 weken vóór de cursus of cursusdag is het volledige cursusbedrag verschuldigd. Zo ook bij het vroegtijding stoppen met een cursus of een opleiding.

Verzetten

Door privéomstandigheden of door ziekte kan een cursus of cursusdag in overleg worden verzet. Tot 4 weken voor de cursus of cursusdag is dit kosteloos. Van 4 tot 2 weken voor de cursus of cursusdag worden 25 euro administratiekosten per cursusdag in rekening gebracht. In de laatste 2 weken voor de cursus of cursusdag worden 35 euro administratiekosten per cursusdag in rekening gebracht.

Niet doorgaan van de cursus

Indien door KIOM wordt besloten dat een cursus of cursusdag geen doorgang kan vinden wordt de cursus in overleg kosteloos verplaatst of vindt 100% restitutie plaats.